Lancering IPSR-I, roadmap geïntegreerde fotonica

Lancering IPSR-I, de roadmap van geïntegreerde fotonica!

Nieuws
Lancering IPSR-I, de roadmap van geïntegreerde fotonica!

Deel dit nieuwsartikel

Datum

13 juni 2024

Leestijd

2 minuten

Geïntegreerde fotonische systemen voor internetcommunicatiemodems, geïntegreerde lasers gebruikt bij medische diagnoses en therapieën en bijvoorbeeld afstandsbepalingen met LIDAR in de automobielindustrie spelen een cruciale rol in de dagelijkse praktijk. Fotonica is gericht op de manipulatie van laserstralen om functionaliteiten te realiseren die de efficiëntie van hun elektronische tegenhangers overtreffen. Berenschot ondersteunt het fotonica-ecosysteem via de Integrated Photonics Systems Roadmap - International (IPSR).

Kijk voor de nieuwste versie van de IPSR-I op https://www.photondelta.com/ipsri-2024.

Berenschot, met meer dan 25 jaar ervaring in fotonicatechnologieën, coördineert het gehele roadmaptraject, waarbij de technologie is opgedeeld in zeventien subgebieden. Ieder gebied heeft een werkgroepleider en een daaraan gekoppelde werkgroep die nadenkt over de innovaties van de toekomst. Door dit gehele samenspel aan innovaties in beeld te brengen, ontstaat een samenhangende routekaart van technologie, applicaties en maakprocessen. Erik Teunissen, Joran van den Berg en Peter van Arkel (nu werkzaam bij PhotonDelta) behoren tot de belangrijkste figuren die de ontwikkeling van de roadmap ondersteunen en faciliteren.

Het IPSR-I-initiatief werd eerder dit jaar officieel aangekondigd tijdens het Executive Forum van de optische-vezelconferentie in Californië (VS), onder leiding van PhotonDelta en het Microphotonics Center van het Massachusetts Institute of Technology. De IPSR-I schetst een routekaart naar een hechte wereldwijde geïntegreerde fotonica-industrie die in staat is grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Centraal in deze inspanning staat de creatie van een betrouwbaar netwerk van industriële en academische partners, die samenwerken om technologie voor fotonische geïntegreerde schakelingen te ontwikkelen en aan systeemvereisten te voldoen. Een wereldwijde samenwerking van meer dan vierhonderd industriële en academische organisaties heeft bijgedragen aan een baanbrekende roadmap voor fotonicatechnologie.

Het IPSR-I-document is gebaseerd op inzichten en feedback van een breed scala aan experts, workshops en werkgroepbijeenkomsten. De gezamenlijke inspanningen van meerdere werkgroepen, elk gespecialiseerd in specifieke technologiedomeinen, zijn essentieel geweest voor het vormgeven van de roadmap. Deze groepen hebben de uitdagingen op verschillende verticale toepassingen benadrukt en een rol gespeeld in de ontwikkeling ervan. De IPSR-I blijft dynamisch en wordt continu geüpdatet met de nieuwste ontwikkelingen, dankzij bijdragen van experts over de hele wereld. Het biedt een uitgebreid overzicht van de huidige stand van de belangrijkste technologische bouwstenen, met een bijzondere focus op fotonica. Daarnaast verdiept de roadmap zich in verwachte trends en verwachtingen op zowel korte als lange termijn.

Nu de volgende golf van innovaties zich aandient, komt fotonische technologie naar voren als een cruciale oplossing om enkele actuele uitdagingen in de samenleving aan te pakken. Deze uitdagingen sluiten goed aan bij de Sustainable Development Goals, die gebieden omvatten als gezondheid en welzijn, industrie, infrastructuur en verduurzaming. De symbiotische relatie tussen industrie en wetenschap is bij uitstek geschikt om technologische kloven te dichten en innovatieve oplossingen op het gebied van fotonica te leveren, waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het bereiken van enkele van deze essentiële doelen.

Samenvattend, zijn er in de nabije toekomst tal van mogelijkheden voor het creëren van geheel nieuwe markten.